Att välja optimala hydrauliska tätningar innebär ofta vissa svårigheter. För att göra rätt val måste man förstå hur tätningarna i en cylinder fungerar samtidigt som man behöver veta allt om inre och yttre miljö kring cylindern och andra viktiga faktorer.

Nedan gör vi ett försök att så enkelt som möjligt beskriva hur ni går till väga i fem enkla steg för att avgöra vilka tätningar ni behöver. Vid funderingar kring vilken eller vilka tätningar ni behöver – kontaka oss så kommer vi gemensamt fram till den lösning som passar bäst för just era behov.Hydrauliska tätningar

Hydrauliska tätningar – en guide

Denna guide för val av hydraultätningar kan användas både vid nyinstallationer i era system samt när gamla tätningar måste bytas ut till nya

Steg 1: Avgör tätningsfunktion

Olika tätningar har olika funktioner i kolven samt cylindern. Kolvstångstätningen gör att tryckvätska från cylindern inte kan läcka ut i den omgivande miljön. Kolvtätningen ser till att tryckvätskan inte kan passera kolven. Styrringar hjälper till och styr kolven rätt, tar upp sidorkrafter och förhindrar metall-mot-metall-kontakt. Skrapringar slutligen används för att skrapa bort smuts och fukt från kolvstången när den förs in i cylindern.

Steg 2: Avgör tätningsmetod

Beroende på vilken tätningsfunktion som är aktuell, kan en eller flera olika metoder vara aktuella för användning. Det kan röra sig om enkel, dubbel eller multifunktionell tätning där krav på prestanda och funktion vägs samman.

Steg 3: Operativa parametrar

Vilka tryck kommer tätningarna att utsättas för samt inom vilka temperaturintervall? Hur snabbt som kolven kommer att färdas måste också tas i beaktande. Alla faktorer är viktiga att känna till på grund av att olika material i tätningarna reagerar olika när de utsätts för en viss miljö. Det är därför mycket viktigt att se till specifikationerna för de hydraultätningar man överväger att använda.

Steg 4: Kompabilitet gällande material

De tätningar som är aktuella måste fungera ihop med den vätska som finns i cylindern. Ta hjälp av specifikationerna som finns för tätningarna och avgör vilka tätningar som är aktuella.

Steg 5: Dimensionering

Nu gäller det bara att bestämmas rätt storlek som överenstämmer med systemet. I alla steg kan vi på Racktech bistå med stöd och expertkunskap – kontakta oss idag för att diskutera era problem och möjligheter inom hydraulik!

Kontakta oss för mer information och prisuppgift